Kada je u pitanju bezbednost, sistem nadzornih kamera je najbolji način da zaštitite svoje stvari i dom.

Ovi sistemi dolaze sa različitim funkcijama i može biti teško znati koja je prava za vas. U ovom članku će mo navesti šta sve treba da uzmete u obzir prilikom kupovine sistema nadzornih kamera.

Takođe ćemo dati listu stvari koje svaki sistem treba da ima!


Šta je sistem za video nadzor - Kako funkcioniše?

Sistem za video nadzor je bezbednosna mera koja se koristi za nadgledanje područja za kriminalne aktivnosti. Ovi sistemi se mogu koristiti iu stambenim i komercijalnim okruženjima.

Kamere su obično postavljene na strateškim lokacijama gde mogu da dobiju jasan pogled na područje.

Snimci sa kamera se zatim snimaju i čuvaju kako bi im se kasnije moglo pristupiti ako je potrebno.


Koje su prednosti sistema nadzornih kamera?

Postoje mnoge prednosti sistema nadzornih kamera. Oni mogu da odvrate zločin, jer će potencijalni kriminalci znati da su pod nadzorom.

Sistemi nadzornih kamera takođe mogu pomoći da se identifikuju kriminalci nakon što je zločin počinjen.

To je zato što se snimak može koristiti kao dokaz.

Šta treba da razmotrite pre kupovine sistema nadzornih kamera?

Postoji nekoliko stvari koje morate uzeti u obzir pre kupovine sistema nadzornih kamera. Prvi je veličina oblasti koju želite da nadgledate. Moraćete da kupite sistem koji ima dovoljno kamera da pokrije celu oblast.

Druga stvar koju treba uzeti u obzir je tip kamere. Postoji mnogo različitih tipova kamera i svaka ima svoje prednosti. U to ime, moraćete da odlučite koji tip kamere je pravi za vas.

Treća stvar koju treba uzeti u obzir je cena. Sistemi nadzornih kamera mogu biti skupi, tako da ćete morati da pronađete sistem koji odgovara vašem budžetu.


Osnovne stvari u jednom sistemu nadzornih kamera

Pošto smo videli šta je sistem za video nadzor, vreme je da vidimo šta tačno treba da ima jedan takav sistem. Evo liste:

1. Kamere

2. Uređaj za snimanje video zapisa - NVR/DVR

3. Kablovi

4. Hard Disk

5. Internet za pregled sa udaljene lokacije (opciono)

 

Kao što se čini, ovo su najvažnije stvari koje su vam potrebne da biste imali funkcionalan sigurnosni sistem u svom domu ili kancelariji. U svakom slučaju, da vidimo to detaljnije.


Kamere

Ovo su najvažniji delovi i potrebno je da ih imate najmanje četiri. Naravno, ukoliko nemate potrebe da nadzirete veliki prostor, onda i nije neophodno da postavite 4 kamere. Ljudi koji žele maksimalnu bezbednost iz svih uglova se odlučuju za opciju od 4 ili više kamera.

Dakle, kamere se namenski prave kako bi snimale sve aktivnosti i time Vam obezbedile uvid u sve što se dešava u vašem domu ili drugom objektu. Takođe, postoji mnogo različitih tipova kamera. Zbog toga je važno da istražite i pronađete pravi tip kamere za vaše potrebe.

Što se tiče standardne varijante, svaka iole bolja kamera mora da poseduje opciju zoom-a, noćnog snimanja, i mogućnost snimanja u visokoj rezoluciji. Pored toga, Vi uvek možete da odaberete kamere koje imaju i dodatne fukncije u sebi, kao na primer audio snimanje.

Sve u svemu, svaki video nadzor sistem mora da poseduje određen broj kvalitetnih kamera kako bi omogućio najbolje snimke i prenos slike. 


Uređaj za snimanje video zapisa - NVR/DVR

Uređaj za video snimanje je mozak operacije. On je odgovoran za snimanje i čuvanje svih snimaka sa kamera. NVR/DVR se obično nalazi na centralnoj lokaciji, gde se nalaze dovodi od kamera.

Glavna stvar na koju treba obratiti pažnju pri kupovini jednog od ovih je broj opremljenih ulaza za kamere.

Naime, što više ulaza, više kamera možete povezati. Ovo je takođe važno jer što više portova ima jedan NVR, to je veća brzina prenosa.


Kablovi

Kablovi se koriste za povezivanje kamera sa uređajem za video snimanje. Oni su odgovorni za prenos snimaka sa kamera na NVR/DVR. Glavna stvar na koju treba obratiti pažnju prilikom kupovine je dužina i kvalitet kabla.

Moraćete da se uverite da je kabl dovoljno dugačak da dopre od kamere do NVR/DVR-a. Druga stvar koju treba uzeti u obzir je vrsta kabla. Postoje dve glavne vrste kablova: Koaksijalni RG59 i UTP kablovi.

Koaksijalni RG59 su kablovi koje koristimo pri povezivanju AHD/CVI/TVI kamera najčešće uz sebe imaju zalepljen i kabal za napajanje. Tako da pri instalaciji umesto dva dovoljno je postaviti samo jedan kabal.

UTP kablovi su najčešći tip LAN ili mrežnog kabla. Pogodni su za većinu aplikacija, kao što su kućno umrežavanje i sistemi nadzornih kamera. Ovi modeli kablova obično se postavljaju za IP kamere.


Hard Disk

Svaki video nadzor sistem mora da poseduje makar jedan Hard Disk, i to sa neophodnim kapacitetom.

Obzirom da kamere konstantno prave video materijal, a taj materijal mora negde da se skladišti, potrebno je imati kvalitetan hard disk.

Dobra stvar kod upotrebe hard diska je to što ga uvek možete prenositi sa mesta na mesto. To vam omogućava da celokupan video materijal možete imati na raspolaganju bez ikakvih komplikacija. 


Internet za pregled sa udaljene lokacije

Internet se koristi za daljinski pristup snimcima sa kamera. Ovo je odlična funkcija ako želite da možete da vidite snimak sa bilo kog mesta u svetu. Posebno je važno da obezbedite ovu opciju kako biste mogli da napustite prostorije i objekat koji je pod video nadzorom.

Dakle, uz pomoć uređaja koji može da prima WIFI signale (smartphone, tablet, laptop, i drugi), Vama će uvek biti dostupan uvid u sve što kamera snima, i to van mesta gde se nalazi DVR/NVR. 

Kao što vidimo, jasno je da jedan sigurnosni sistem ima mnogo delova i svaki ima svoju specifičnu upotrebu. Važno je da znate o svakom od njih pre kupovine kako biste izvukli maksimum iz svoje investicije.

Nadamo se da vam je ovaj vodič pomogao da naučite nešto više o sistemima nadzornih kamera i kako da izvučete maksimum iz njih!