Instaliranje sigurnosne kamere u vašem domu jedna je od najboljih odluka koje možete doneti da biste zaštitili svoju porodicu i stvari. Sigurnosne kamere su odličan način da odvratite kriminalce, a takođe vam mogu pomoći da uhvatite loše momke ako se nešto desi.

 

U ovom članku ćemo razgovarati o osnovama instaliranja sigurnosne kamere u vašem domu. Pokrićemo sve, od izbora prave kamere do njenog podešavanja i rada!


Koliko košta postavljanje kamera za video nadzor

Cena instaliranja kamera za video nadzor zavisi od nekoliko faktora, kao što su broj kamera koji su vam potrebni i složenost vaše instalacije. Uopšteno govoreći, možete očekivati da platite od 100 do 200 eura za osnovnu instalaciju sigurnosne kamere.

Međutim, uvek postoji način na koji ga možete sami instalirati. Hajde da to sada pogledamo.


Instalirajte ga sami

Kada je u pitanju instaliranje sigurnosnih kamera, postoji nekoliko stvari koje treba da imate na umu u vezi sa cenom. Moraćete da kupite određenu vrstu materijala i opreme koja je potrebna za instalaciju.

Moraćete da uzmete u obzir cenu same kamere, kao i bilo koji hardver za montažu, kablove i konektore koji su vam potrebni. Ako vam nije prijatno da sami instalirate kameru, uvek možete unajmiti profesionalca da to uradi umesto vas.


Plaćanje profesionalaca

Prosečna cena angažovanja profesionalca da instalira vaše sigurnosne kamere je između 75 i 200 eura po instalaciji. Ova cena može da raste ili pada u zavisnosti od složenosti vaše instalacije i broja kamera koje treba da instalirate.

Ako odlučite da angažujete profesionalca, pobrinite se da dobijete više ponuda i uporedite cene pre nego što donesete konačnu odluku.


Kako instalirati sigurnosnu kameru u svom domu

U slučaju da ste još uvek na ideji da sami instalirate svoju sigurnosnu kameru, ovde ćemo vam pokazati vodič korak po korak. Hajde da pogledamo.

 

Korak 1 - Pronađite najbolje mesto za kameru

Pre nego što počnete da bušite rupe u zidovima, važno je da pronađete najbolje mesto za kameru.

Želećete da izaberete lokaciju koja ima jasan pogled na oblast koju želite da nadgledate.

Ako niste sigurni gde da postavite kameru, preporučujemo vam da proverite druge objekte ili zgrade sa kamerama. Ovo će vam takođe dati najbolje ideje o tome gde treba da idu kamere i koji ugao treba da pokrivaju.

U svakom slučaju, nakon što pronađete najbolje mesto za svoje kamere, vreme je da počnete da ih montirate.

 

Korak 2 - Postavite okvir u zid ili plafon

Većina sigurnosnih kamera dolazi sa okvirom koji možete koristiti za montiranje kamere na odabranu lokaciju.

Ako montirate kameru na plafon, obavezno pronađite klin tako da možete bezbedno da pričvrstite okvir na mesto. Ako montirate kameru na zid, preporučujemo da koristite ankere za zidove kao dodatnu podršku.

Kada je okvir siguran, možete pričvrstiti kameru na okvir.

 

Korak 3 - Pričvrstite kameru na okvir

Sada je vreme da pričvrstite kameru na okvir. Obavezno pratite uputstva koja ste dobili uz vašu kameru, jer će se svaki model malo razlikovati.

U većini slučajeva, moraćete da postavite kabl za napajanje u zadnji deo kamere i zavrnite poklopac sočiva. Kada je sve čvrsto i sigurno, možete zatvoriti okvir i završiti instalaciju!

 

Korak 4 - Žičane kamere zahtevaju upravljanje kablovima

Ako instalirate žičanu sigurnosnu kameru, moraćete da vodite računa o kablovima. Najbolji način da to uradite je da kablove provučete kroz zid tako da budu skriveni od pogleda.

Takođe možete da koristite obujmice za pričvršćivanje kablova ili plastične kanalice da biste sredili kablove i organizovali ih.

Postoje i druge sjajne ideje za sakrivanje kablova ako je potrebno.

 

Korak 5 - Instalirajte DVR sistem

Sada, najvažniji deo u vezi sa instaliranjem sistema sigurnosnih kamera u vašem domu je instaliranje DVR sistema. To je ono što zapravo snima snimke sa vaših kamera i čuva ih za kasnije gledanje.

Većina ljudi se odlučuje za profesionalnu instalaciju kada je u pitanju DVR sistem, jer može biti prilično složen. Međutim, ako ste spremni za izazov, uvek možete pokušati sami da ga instalirate.

Prvo pronađite najprikladniju prostoriju za snimanje vašeg DVR-a. Ovo je obično soba koja se lako povezuje sa svim kamerama spolja ili iznutra. Nakon toga, potrebno je da postavite uređaj na sto i povežete ga sa računarom ili laptopom.

Zatim ćete morati da povežete DVR sa svojim ruterom kako biste mogli da mu pristupite sa bilo kog mesta na svetu. Kada se sve poveže, spremni ste da počnete da snimate!

 

Korak 6 - Povežite kameru sa DVR sistemom

Poslednji korak je povezivanje vaših sigurnosnih kamera sa DVR sistemom. Ovo se može uraditi provođenjem kablova od kamere do DVR-a.

U većini slučajeva, moraćete da povežete kabl za napajanje, video kabl i audio kabl (ako ga vaša kamera ima). Kada je sve uključeno, trebalo bi da vidite sliku sa vaše kamere na ekranu.

I to je to! Uspešno ste instalirali sopstveni sistem sigurnosnih kamera. Obavezno ga testirajte i uverite se da sve radi kako treba pre nego što ga ostavite samog.

 

Instaliranje sigurnosnih kamera je odličan način da odvratite provalnike i zaštitite svoj dom ili posao.

Prateći gore navedene korake, možete lako da instalirate sopstveni sistem za kratko vreme.

I ne zaboravite, ako ikada niste sigurni u bilo šta, uvek je najbolje da se konsultujete sa profesionalcem.