Poznato je da provalnici koriste različite metode da izbegnu video nadzor. U to ime, danas ćemo razgovarati o nekim trikovima koje koriste i kako ih možete zaustaviti.


Jedan od najčešćih načina na koji provalnici izbegavaju kamere je njihovo onemogućavanje. Oni to rade tako što seku kablove ili nečim pokrivaju kameru.


U svakom slučaju, hajde da izbliza pogledamo kako provalnici izbegavaju svaki deo sigurnosti koji video nadzor obezbeđuje.


Najčešći način na koji provalnici izbegavaju video nadzor

Kada je u pitanju izbegavanje kamera i drugih uređaja za video nadzor, provalnici to obično rade tako što sve onemoguće. Sada ceo proces onemogućavanja kvalitetnog sistema video nadzora nije lak. Stoga je poznato da profesionalni provalnici imaju sve vrste sprava i alata za to.


Sada ćemo videti kako tačno prolaze oko kamere.

1.    Provalnici imaju tendenciju da seku kablove kamere

Prvi i verovatno najčešći način na koji provalnici provaljuju u domove koji imaju sistem video nadzora je da preseku kablove kamere. Naime, oni će tražiti kabl za napajanje i prenos podataka i preseći ih.


Kada to urade, kamera više neće raditi, što im daje dovoljno vremena da provale i opljačkaju mesto.


Dakle, veoma je važno da sakrijete i kablove putem kojih se kamera napaja, jedna dobra ideja je da stavite kablove unutar zidova kada postavljate sistem video nadzora.

2.    Pokrivanje kamere komadom tkanine

Drugi način na koji provalnici izbegavaju da budu snimljeni na video zapisu je jednostavno postavljanje komada tkanine preko kamere.


Ovo će, naravno, blokirati pogled i kamera više neće moći ništa da snimi. Međutim, ovaj metod nije toliko čest jer je sasvim očigledno šta se dešava. Takoše, ako imate više od 2 instalirane kamere, ovaj metod nije koristan jer će provalnik morati da ih sve pokrije.

3.    Provalnici obično ciljaju spoljne kamere

Još jedna stvar koju treba imati na umu je da provalnici obično prvo ciljaju spoljne kamere. Razlog za to je jednostavan, ako mogu da onesposobe spoljne kamere, mnogo će lakše provaliti u prostor.


Dakle, ako imate spoljne kamere, obavezno sakrijte instalaciju i postavite ih na teško dostupno mesto. Uz to, postoji i poseban vid ’’antivandal’’ kamere koja je specijalno dizajnirana da štiti od napada i udarca. 

4.    Upotreba lasera za odvraćanje pažnje i onemogućavanje kamera

Lasere takođe često koriste provalnici da onesposobe kamere za video nadzor. Ovo je možda i jedan od najboljih načina da se kamera onesposobi sa određene distance. 


Ono što oni rade je jednostavno usmeravanjem laserskog pokazivača u kameru, što će ili oštetiti kameru ili proizvesti odsjaj koji će otežati da se vidi šta se dešava. Takođe, neki laseri su jači i imaju bolje karakteristike ciljanja, tako da provalnicima zapravo i nije tako teško da ciljaju na sočivo kamere i onemoguće sve.


Osim toga, laseri se takođe koriste za stvaranje ometanja. Osvetljavanjem laserskog pokazivača, provalnici mogu stvoriti svetlosnu predstavu koja će otežati kameri da se fokusira na bilo šta.


Dakle, ako primetite da laserski pokazivač sija u vašu kameru, najbolje je da je isključite i pozovite policiju.


Kako sprečiti provalnike da provale i onesposobe vaš sistem video nadzora

Sada kada znamo neke od načina na koje provalnici izbegavaju video nadzor, hajde da vidimo kako ih možemo sprečiti da provale i onesposobe naš sistem.

1.   Kvalitet je prioritet

Pre svega, važno je odabrati kvalitetan sistem video nadzora. To je zato što će kvalitetnije sisteme biti teže onesposobiti i imaće karakteristike koje provalnicima otežavaju da izbegnu snimanje.

Neke od karakteristika koje treba da tražite su:

-        Kamere koje imaju široko vidno polje

-        Infracrveni noćni vid

-        Senzori pokreta

-        Antivandal svojstvo 

-        Izrada kamera od jakog materijala


Kao što vidite, postoji nekoliko funkcija koje mogu otežati provalnicima da izbegnu da budu uhvaćeni kamerom. Dakle, ako želite da instalirate sistem video nadzora, obavezno izaberite onaj koji ima ove karakteristike.

2.    Sakrivanje kablova

Kao što smo ranije spomenuli, jedan od načina na koji provalnici onemogućuju kamere je presecanje instalacije.


Da bi se to sprečilo, važno je sakriti kablove. Jedan od načina da to uradite je da ih provučete kroz zidove ili plafon. Ako to ne možete da uradite, pobrinite se da ih barem sakrijete najbolje što možete.


Provalnici obično ciljaju kuće koje imaju vidljivu instalaciju jer znaju da će biti lakše onemogućiti sistem. Uz sve to, važno je da zaštitite sve instalacije i napajanja. 

3.    Instaliranje antivandal kamera 

Drugi način da otežate provalnicima da onemoguće vaš sistem video nadzora je instaliranje kamera otpornih na udarce.


Ovo su kamere koje su dizajnirane da ih je teško isključiti ili polomiti. Obično su napravljene su od čvršćih materijala. To je baš ono što vam treba ukoliko imate problem sa provalnicima. 

 

Kao što vidite, postoji nekoliko načina na koje provalnici izbegavaju video nadzor. Međutim, postoji i nekoliko stvari koje možete da uradite da biste sprečili da provale i onemoguće vaš sistem.


Dakle, ako želite da instalirate sistem video nadzora, obavezno izaberite onaj koji ima karakteristike koje će otežati provalnicima da izbegnu snimanje.

Takođe, ne zaboravite da sakrijete kablove i instalirate antivandal kamere. Radeći ove stvari, možete pomoći da sprečite provalnike da provale u vaš dom.