Postavljanje LED trake može biti malo zbunjujuće, ali uz ovaj vodič moći ćete to da uradite za kratko vreme!


Da biste maksimalno iskoristili svoje LED trake, važno je razumeti kako one funkcionišu i kako ih pravilno postaviti.

U ovom članku ćemo proći kroz sve što treba da znate kako biste napravili zadivljujući displej osvetljenja za vaš dom ili posao.


Šta treba da znate pre nego počnete sa montiranjem led trake:

  1. Odredite gde želite da instalirate LED traku.

  2. Izmerite površinu i odredite koliko traka će vam trebati (led trake se kupuju u pakovanju od 1m, 2m, 5m, ili 10m)

  3. Imajte na umu da se neke LED trake razlikuju po širini i dužini zatim se razlikuju i po boji.

  4. Pratite uputstva za instalaciju i pravilno koristite opremu za montažu.

 

Zato hajde da sageledamo koji su to postupci koje su od značaja prilikom instalacije ove vrste led rasvete.

1) Nađite dobro mesto za LED traku

Kada tražite mesto za postavljanje LED traka, važno je uzeti u obzir gde se lako može pristupiti adapteru za napajanje i kontroleru.

Takođe je važno da se uverite da su trake na mestu gde će biti vidljive i gde će svi moći da uživaju.

Neka dobra mesta za postavljanje LED traka su:

• Iznad kamina

• Na plafonu ili zidovima

• Oko bazena ili fontane

• U bašti ili pejzažu

• Uz stepenice ili hodnik

• Ispod polica, iza televizora


Takođe, ne zaboravite da LED trake mogu da se koriste za više od samo osvetljavanja unutrašnjeg ili spoljašnjeg prostora - one se takođe mogu koristiti za naglašavanje određenih karakteristika ili dodavanje malo zabave i ljupkosti vašem dekoru.

Ukoliko želite da led traku instalirate spolja potrebno je obezbediti vodonepropusnu traku.

Budite kreativni i zabavite se uz to!

2) Uvek kupite metar više led trake i obratite pažnju da su sve kompatibilne

Kada kupujete LED trake, uvek je dobra ideja kupiti više nego što mislite da će vam trebati. Na ovaj način, ako nešto pođe po zlu ili kasnije želite da dodate na svoj ekran, imaćete dodatne trake pri ruci.

Pored toga, mnoge LED trake dolaze sa konektorom koji vam omogućava da povežete više led traka zajedno. Prilikom povezivanja traka trebate obratiti pažnju na crtice sa makazicama gde smete da presečete traku. 

Povrh toga, neke LED trake dolaze sa ugrađenim kontrolerom, dok je za druge potreban spoljni kontroler. Ako planirate da koristite više traka, važno je da se uverite da su sve kompatibilne sa istim kontrolerom.

U suprotnom, nećete moći da upravljate njima svima istovremeno.

3) Nema potrebe da zovete električaraza montažu led trake

Jedna od sjajnih stvari u vezi sa LED trakama je to što se veoma lako postavljaju i ne zahtevaju pomoć električara. U većini slučajeva, sve što će vam trebati je šrafciger i neka dvostrana traka ili lepak otporan na vremenske uslove.

Često postavljeno pitanje je, kako nastaviti led traku tj kako povezati led traku?

  1. Spajanje sa konektorom: Većina LED traka dolazi sa konektorom koji omogućava da se trake spoje jedna sa drugom. Konektori su obično izrađeni od plastike ili metala i sadrže male kontakte koji se poklapaju sa kontaktima na LED trakama.

  2. Lemljenje: Ukoliko nema konektora, možete koristiti tehniku lemljenja da nastavite LED trake. Ova metoda se koristi za spajanje dva kraja LED trake zajedno i obično zahteva malo više rada i znanja o elektronici.

  3. Kablovi i spojnici: Postoje i specijalni kablovi i spojnici koji se mogu koristiti da povežu LED trake. Ovi kablovi su obično izrađeni od bakra i imaju male kontakte na jednom kraju koji se mogu spojiti sa kontaktima na LED trakama.

  4. Bežični kontroler: Ukoliko želite da se vaše LED trake povezuju bežično, možete koristiti bežični kontroler. Ova opcija vam omogućava da upravljate LED trakama sa daljinskim upravljačem ili preko aplikacije na vašem pametnom telefonu.



Koji god način odabrali, važno je da se uverite da su trake spojene ispravno i da su kontakti čisti.

 

LED trake su takođe veoma raznovrsne i mogu se koristiti na različite načine. Bez obzira da li želite da svom domu dodate malo osvetljenja ili napravite zadivljujući displej za svoj posao, LED trake su odlična opcija.

Kako pravilno montirati LED traku – Korak po korak

Postavljanje LED traka je relativno jednostavan proces koji svako može da uradi sa malo vremena i truda. Evo vodiča korak po korak o tome kako da ih instalirate:

Pripermite se za posao

Pre nego što počnete, važno je prikupiti sve potrebne alate i materijale. Trebaće vam:

• LED trake

• Metar

• Dvostrana traka ili lepak otporan na vodu (u zavisnosti od toga gde će trake biti postavljene)

• Šrafciger (ako koristite zavrtnje za pričvršćivanje traka)

Ovo je u osnovi sve što vam je potrebno da biste instalirali LED trake. Dakle, kada nabavite sve ove stavke, možete započeti instalaciju.

Obeležite mesto gde postavljate LED traku

Kada ste pripremili sve svoje materijale, sledeći korak je da označite mesto gde želite da postavite LED traku. Ovo se može uraditi korišćenjem merne trake da biste pronašli željenu dužinu, a zatim je označili nekom slikarskom trakom ili trakom za maskiranje.

Takođe, razmotrite gde će adapter za napajanje i kontroler biti lako dostupni. Ne želite da se penjete uz merdevine svaki put kada želite da uključite svoj LED traku!

Skinite foliju sa LED trake

Nakon što ste označili željenu lokaciju, sledeći korak je skidanje zaštitnog sloja sa LED trake. Ovo će otkriti lepljivu podlogu, koju ćete koristiti za pričvršćivanje trake na površinu.

Uverite se da ovo radite polako jer u početku može biti malo teško da se uhvatite u koštac. Ako imate bilo kakvih problema, odmorite se pa pokušajte ponovo.

Zalepite na obeleženo mesto

Sada kada je ljepljiva podloga izložena, možete nastaviti i instalirati LED trake na mesto koje ste označili. Ako koristite dvostranu traku ili lepak otporan na vremenske uslove, nanesite ga na poleđinu trake pre nego što je pričvrstite na površinu.

Za trajniju instalaciju, možete koristiti i obujmice za pričvršćivanje traka u slučaju da to ne narušava estetsu ulogu postavljasame led trake i da ne ruši lepotu samog prostora. Samo se pobrinite da koristite obujmice koji odgovaraju materijalu na koji ih pričvršćujete.

Povežite adapter za napajanje i kontroler

Poslednji korak je povezivanje adaptera za napajanje i kontrolera. U zavisnosti od vrste LED traka koje koristite, ovo može biti drugačije. Na staprimer, neke trake dolaze sa ugrađenim kontrolerom, dok je za druge potreban spoljni kontroler.

Kada se sve poveže, trebalo bi da budete u mogućnosti da upravljate svojim LED trakama!

Ako koristite više traka, važno je da se uverite da su sve kompatibilne sa istim kontrolerom. U suprotnom, nećete moći da upravljate njima svima istovremeno.

Kao što i sami vidite, nije uopšte teško da se instalira LED traka, pogotovo ako znate šta radite. Većini je potreban samo jedan pokušaj da skonta kako se ovo radi i posle toga sve ide od ruke.

Nadamo se da će ovaj vodič da vam pomogne kako precizno da instalirate LED traku bez ikakvih problema.