Pretvarači napona - 2

Lager: Na stanju Brend: Eurovik
Ovaj pretvarač može proizvesti 3000 W čiste snage idealne za pokretanje vaše osetljive elektronike. Izvrsno za upotrebu u vozilima, čamcima, kampovanj..
11.999,00 RSD
Bez poreza:9.999,17 RSD
Lager: Na stanju Brend: Eurovik
Pretvarač napona ili inverter vam može pomoći u slučaju nestanka struje. To nije dugoročno rešenje već kratkoročno. U slučaju nestanka struje na nekol..
Besplatna dostava
16.680,00 RSD
Bez poreza:13.900,00 RSD
Prikaz 21 - 22 od 22 (2 strana)

Najprodavaniji u ovoj kategoriji

Brend: Eurovik Model: 26100
Inverter pretvarač sa 12V jednosmerne struje (akumulator) na 220V naizmenične, za kućne uređaje snage do 1000W Zaštita od preopterećenja, podnaponska ..
4.740,00 RSD
Bez poreza:3.950,00 RSD
Dodaj u korpu
Brend: Eurovik Model: 447
Ovaj pretvarač može proizvesti 3000 W čiste snage idealne za pokretanje vaše osetljive elektronike. Izvrsno za upotrebu u vozilima, čamcima, kampovanj..
11.999,00 RSD
Bez poreza:9.999,17 RSD
Brend: Eurovik Model: 20027
Pretvarač napona ili inverter sa 12V jednosmerne struje na 220V naizmenične, za kućne uređaje snage do 2000W u piku. Za ovaj inverter vam je potreban ..
6.550,00 RSD
Bez poreza:5.458,33 RSD
Brend: Eurovik Model: 5912
Pretvarač napona ili inverter vam može pomoći u slučaju nestanka struje. To nije dugoročno rešenje već kratkoročno. U slučaju nestanka struje na nekol..
Besplatna dostava
16.680,00 RSD
Bez poreza:13.900,00 RSD

Pretvarači napona, koji se nazivaju još i pretvarači struje ili invertori struje imaju specifičnu namenu. Oni pretvaraju jednosmernu energiju u njen naizmenični oblik, obično iz 12V jednosmernog oblika u 220V naizmeničnog oblika. Zbog ove funkcije često su traženi i kao pretvarači sa 12V na 220V.


Pretvarači napona omogućavaju napajanje uređaja koji zahtevaju 220V iz izvora od 12V, kao što su solarni panel ili baterija i akumulator. Klasičan primer je automobil, koji kao kao izvor ima jednosmerni napon od 12V. Solarne elektrane prozvode jednosmerni napon, koji se onda pomoću pretvarača struje prevode u naizmenični oblik, koji koristi postojeća električna mreža i npr. svi kućni uređaji.

Vrste pretvarača napona

Dva glavna tipa DC/AC pretvarača su sinusni i kvazi-sinusni pretvarači napona.  

Pretvarač sinusnog oblika daje na svom izlazu visokokvalitetni sinusni oblik signala, što je isti oblik kao i u električnoj mreži, i time je optimalan jer ne proizvodi tzv. elektromagnetno zagađenje mreže. Njegova izvedba je tehnički zahtevna i skupa i koristi se za osetljive uređaje (medicinski uređaji, uređaji koji sadrže motore sa promenljivim brzinama).

Kvazi-sinusni pretvarač napona, s druge strane, na izlazu daje modifikovani sinusni oblik. Obzirom da su jako efikasni i jefitni, dosta se često koriste i njihova prodaja je umnogome veća od sinusnih pretvarača. Preporuka je da se ne koriste kod osetljivih potrošača (urećaji sa jednostavnim i složenim motorima, osetljiva elektronika itd.). Preporučuju se za upotrebu kod osvetljenja, za TV, frižider, muzičke uređaje, u solarnim sistemima itd.

Kako odabrati pretvarač struje?

Kod izbora pretvarača napona/struje je bitno da izaberete snagu u skladu sa primenom, odnosno uređajem koji će da bude snabdevan energijom iz invertera. Postoje inverteri raznih nazivnih snaga od 300W, 600W, 1000W itd. 

Pored nazivne snage (izražava se u vatima, jedinica W), koju pretvarač pruža konstantno tokom upotrebe, postoji i vršna snaga (izražava se u volt-amperima, jedinica je VA), a to je snaga koju pretvarač nudi samo u kratkom intervalu vremena i bitna je za pokretanje uređaja veće snage ili ako je uključeno više uređaja istovremeno. 

Sledeća stavka pri izboru je efikasnost, jer oni sa većom efikasnošću crpe manje struje iz baterija. Obično se efikasnost kreće između 75% i 90%. Izbor invertera treba da bude u skladu i sa karakteristikom baterije/akumulatora koji se koristi kao izvor energije. 

Dodatno, postoje inverteri sa jednom ili više utičnica, kao i sa USB konektorom pa treba birati u skladu sa tim potrebama. Odvođenje toplote i hlađenje samog uređaja je bitna stavka pri izboru, u zavisnosti od toga u kakvim uslovima okoline se vrši primena. Na kraju, postojanje raznih vrsta naponske i strujne zaštite pretvarača ga čini robusnijim.

Prilikom izbora invertera posavetujte se sa stručnim licem kojem je prodaja pretvaraca napona posao i objasnite detaljno vaše potrebe i uslove u kojima planirate da koristite dati uređaj.