Katalog
Katalog
Korpa

Solarni paneli za kuće, vikendice, kamp kućice i brodove

Model: 3238
Visoka sposobnost punjenja, veliki regulator snage 50 amp solarnog punjenja, 12V / 24V automatska identifikacija, 5V USB izlaz.Inteligentna tehnologija visoke složene zaštite, zaštita od kratkog spoja, zaštita od prekomernog punjenja, zaštita od prekomerne struje, zaštita od kratkog spoja.Dizajn kuč..
6.960,00 RSD
Bez poreza:5.800,00 RSD
Model: 4799
Ovaj charge controller je specijalno napravljen kako bi regulisao visinu napona i omogućio adekvatno napajanje uređajima koje podržava. Sa njim se veom lako rukuje, a i možete ga poneti sa sobom kada god to poželite, ne mora da se montira.Takođe, ovaj charge controller u sebi poseduje specijalne kom..
4.690,00 RSD
Bez poreza:3.908,33 RSD
Model: CC25A
Jednostavno instaliranje i upravljanje: Kontroler punjenja treba prvo spojiti na bateriju, zatim solarnu ploču! Redosled demontaže suprotan je redosledu ožičenja. Dvostruki MOSFET zaštita od obrnute struje, mala proizvodnja toplote. (Napomena: Regulator punjenja greja će se dok radi. Pazite da ..
3.350,00 RSD
Bez poreza:2.791,67 RSD
Prikaz 1 - 3 od 3 (1 strana)
Solarni paneli predstavljaju ploče sastavljene od niza fotonaponskih ćelija koje apsorbuju sunčevu energiju i sunčeve zrake koji su pogodni za proizvodnju električe energije ili grejanja za kuće, vikendice, kamp kućice kao i brodove. 

Električna energija koja se proizvede kroz solarni sistem, čuva se pomoću baterije na koju je sistem povezan. Za sve ljubitelje obnovljivih izvora energije, ovo je samo jedan od načina kako iskoristiti prirodne resurse u korisnu svrhu i proizvesti električnu energiju za sopstvene potrebe.


Vrste solarnih panela


Solarni paneli se mogu podeliti u nekoliko vrsta:

- Monokristalni solarni paneli: najčistiji, najefikasniji, i za njih vam treba manje prostora ali su i najskuplji. Monokristalni silicijum monokristalnih panela čini ih tolerantnijim na više temperature i slabo osvetljenje.

- Polikristalni solarni paneli: nisu toliko otporni na svetlost i toplotu kao monokristalni, imaju kraći životni vek od monokristalnih panela i nemaju jednoličnu crnu boju kao mono paneli, već su plave boje.

- Tankofilni (amorfni) solarni paneli: fleksibilni i bolje reaguju na fluorocescntnu i difuznu svetlost ali potrebna je dva puta veća površina nego kod monokristalnih i polikristalnih solarnih panela da bi se stvorila ista količina struje.


Šta su PV paneli i kako funkcionišu?


Solarni PV panel se sastoji od mnogih ćelija napravljenih od slojeva poluprovodnog materijala, najčešće silicijuma. Kada svetlost obasja ovaj materijal, stvara se električna energija.

Ćelijama nije potrebna direktna sunčeva svetlost da bi radile i mogu da rade čak i u oblačnim danima. Međutim, što je sunce jače, proizvodi se više električne energije.

Solarni PV sistemi se sastoje od nekoliko panela, pri čemu svaki panel generiše energiju na jakoj sunčevoj svetlosti. Tipični sistemi sadrže oko 15 panela i proizvode jednosmernu struju (DC).

Pošto je električna energija koja se koristi za kućne aparate naizmenična struja (AC), zajedno sa sistemom je instaliran inverter za pretvaranje jednosmerne struje u naizmeničnu. Ova električna energija se može koristiti u celom domu ili se može izvoziti u mrežu.


Prednosti i nedostaci solarnih panela


Najbitnije prednosti solarnih panela su:

- Niski troškovi održavanja
- Jednostavna ugradnja
- Energetska nezavisnost
- Ne proizvode buku i nemaju pokretne delove

Nedostaci solarnih panela su:


- Velika vrednost početne investicije
- Visoka cena popravke pokvarenog solarnog panela
- Električna energija se ne proizvodi tokom noći


Da li solarni paneli rade zimi?


Da, i ako vam možda deluje čudno, ali tokom zime, solarni paneli mogu porizvesti u nekim trenucima i više električne energije nego tokom leta. To se dešava u hladnim danima sa puno sunca, tada možete dobiti više električne energije nego kada je slično vedro vreme leti.

Znamo da su zimi kraći dani u odnosu na letnji period i samim tim dolazi do proizvodnje manje količine energije putem solarnog sistema.

Održavanje solarnih sistema i panela


Održavanje solarnih sistema i panela se razlikuje tokom zime i tokom leta. Istina je da se paneli tokom leta lakše čiste jer ih je dovoljno oprati vodom od prašine, dok je tokom zime potrebno skloniti sneg i led sa ploča.

Mi vam konkretno ne preporučujemo čišćenje solarnih panela od snega i leda tokom zime. Zdravlje i bezbednost naših kupaca je uvek na prvom mestu. Iako bi čišćenje snega i leda doprinelo povećanju proizvodnje struje odnosno električne energije, rizik od povrede i vaše zdravlje je prevelik pogotovo ukoliko se solarni sistem nalazi na mestu do kojeg nije najjednostavnije doći.