Prelazak na solarne panele može izgledati kao zastrašujući zadatak. To je velika investicija i postoji mnogo dezinformacija o tome kako oni rade i da li su vredni toga ili ne. Sada ćemo razložiti sve što treba da znate o solarnim panelima pre nego što investirate u njih. 

Objasnićemo troškove, kako funkcionišu i zašto su tako efikasan izvor energije! Hajde da pogledamo zajedno. 

Šta je solarna energija?

Solarna energija je pretvaranje sunčeve svetlosti u električnu energiju. Solarni paneli se sastoje od fotonaponskih ćelija, koje apsorbuju sunčevu svetlost i stvaraju električnu struju. Ova struja se može koristiti za napajanje vašeg doma, gotovo svih uređaja koje imate. 

Dakle, na neki način, solarni paneli su kao male elektrane koje sede na vašem krovu i proizvode struju koju možete da koristite! Solarna energija je ekološki prihvatljiva i može smanjiti potrebu za korištenjem ostalih vrsta štetnih goriva.

Kako rade solarni paneli?

Solarni paneli rade tako što apsorbuju sunčevu svetlost i pretvaraju je u električnu energiju.

Fotonaponske ćelije u panelu apsorbuju sunčevu svetlost i stvaraju električnu struju koja vam dalje služi za napajanje aparata u domaćinstvu.

Ova struja se zatim šalje u pretvarač, koji je pretvara u naizmeničnu struju. Naizmenična struja se može dalje koristiti na razne načine, to ostaje na vama da preusmerite gde želite.

Solarni paneli su zapravo prilično jednostavni uređaji. Ali nemojte dozvoliti da vas njihova jednostavnost zavara – oni su veoma efikasan način za proizvodnju električne energije!

Kako ga možemo koristiti u svom domu?

Solarna energija se može koristiti za napajanje celog doma ili samo nekoliko uređaja. Ako razmišljate o prelasku na solarnu energiju, morate uzeti u obzir nekoliko stvari.

  1. Moraćete da uradite procenu da vidite da li je vaš dom pogodan za solarne panele. Ova procena će uzeti u obzir faktore kao što su količina sunčeve svetlosti koju vaš dom prima, veličina vašeg krova i ugao vašeg krova. 

  2. Ako je vaš dom pogodan za solarne panele, potrevno je da izračunate koliko panela je ptrebno da instalirate a koliko je u stvari vi želite da instalirate. Ovo će zavisiti od faktora kao što su koliko električne energije koristite i koliko novca ste spremni da uložite.

  3. Kada odlučite koliko panela želite da instalirate, moraćete da ih instalira prodesionalac. Solarne panele mora postaviti kvalifikovan električar.

 

Sada kada smo prešli preko osnova solarnih panela, hajde da pričamo o ceni.

Troškovi ugradnje solarne ploče

Troškovi instaliranja solarnog panela mogu varirati u zavisnosti od veličine vašeg sistema, tipa panela koji odaberete i instalatera koji koristite.

U proseku, vlasnici kuća mogu očekivati da će platiti između 5 i 10 hiladja evra za kompletan sistem solarnih panela. Naravno, to zavisi od dosta faktora. 

Solarni paneli su velika investicija, ali mogu biti odličan način da uštedite novac na računu za struju i smanjite svoj ugljenični otisak. Ako razmišljate o prelasku na solarnu energiju, obavezno istražite i razgovarajte sa kvalifikovanim instalaterom.

Da li je vredno truda?

Odgovor na ovo pitanje zavisi od mnogo faktora. Solarni paneli su velika investicija, ali vam mogu uštedeti novac na računu za struju i pomoći u smanjenju ugljeničnog zagađivanja.

Ako živite u oblasti sa puno sunčeve svetlosti, imate krov okrenut prema jugu i nemate ništa protiv održavanja, solarni paneli mogu biti odlična opcija za vas. Međutim, ako živite u senovitom području ili imate krov okrenut prema severu, solarni paneli možda nisu najbolja opcija.

Takođe je važno uzeti u obzir troškove instalacije i održavanja kada odlučujete da li ćete instalirati solarne panele ili ne. Solarni paneli su relativno niski za održavanje, ali zahtevaju određeno održavanje.

Ako razmišljate o solarnim panelima za svoj dom, najbolje je da razgovarate sa kvalifikovanim instalaterom. Oni vam mogu pomoći da procenite svoje potrebe i shvatite da li su solarni paneli pravi za vas.

Dakle, ovo je sumiran utisak o vrednosti solarnih panela! Solarni paneli su odličan način da uštedite novac na računu za struju i smanjite zađaenje. 


Prednosti korišćenja solarne energije

Evo nekih od glavnih prednosti korišćenja solarne energije umesto tradicionalnih oblika energije:

1. Solarna energija je obnovljiv resurs, što znači da nikada neće nestati. Solarni paneli su takođe veoma efikasni, pretvarajući više od 80% sunčeve svetlosti koju dobijaju u električnu energiju.

2. Još jedna prednost solarne energije je što je veoma nisko održavanje. Solarni paneli nemaju pokretne delove, tako da nema šta da se podešava ili popravlja.

3. Jednom kada se instaliraju, solarni paneli zahtevaju vrlo malo održavanja. Jedina stvar koju treba da uradite je da ih održavate čistima i bez ostataka.

4. Solarna energija je takođe ekološki prihvatljiva. Solarni paneli imaju veoma mali ugljenični otisak i ne proizvode nikakve emisije. To ih čini odličnim izborom za ljude koji brinu o životnoj sredini.

 

Sve u svemu, solarni paneli su odlična investicija. Lako se održavaju, ekološki su i mogu vam uštedeti novac na računu za struju.

Solarni paneli su odličan način da uštedite novac i svoj dom pretvorite u pravu ’’zelenu baštu’’ koja koristi obnovljive izvore energije. Ako razmišljate o prelasku na solarnu energiju, obavezno istražite i razgovarajte sa kvalifikovanim instalaterom.

Na kraju, važno je i da preračunate sve troškove oko ugradnje, ali zapamtite da je na kraju isplativo da se ugrade solarni paneli.