WiFi kamere postaju sve popularnije kako ljudi postaju sve ugodniji sa idejom da kontrolišu bezbednost svog doma sa mobilnog telefona.

Dakle, sada ćemo razgovarati o nekim od najboljih aspekata posedovanja WiFi kamere u vašem domu.

Hajde da pogledamo i vidimo kako ova vrsta kamere funkcioniše, šta nudi i kako možete da kontrolišete sve sa svog telefona.


Kako funkcioniše WiFi kamera?

WiFi kamera je digitalna kamera koja se može povezati na internet i slati slike i video zapise preko bežične mreže. Većina WiFi kamera dolazi sa aplikacijom koju možete da koristite da ih kontrolišete, a mnoge takođe imaju ugrađene detektore pokreta koji će pokrenuti upozorenje na vašem telefonu kada se detektuje pokret.

Povrh toga, WiFi kamera je često opremljena noćnim vidom, tako da možete da pazite na stvari čak i u mraku, i dvosmernim zvukom, koji vam omogućava da komunicirate sa ljudima u blizini kamere.

Dakle, sa WiFi kamerom instaliranom negde u vašem domu, možete pažljivo pratiti stvari bez obzira da li ste tamo ili ne. A ako slučajno vidite uljeza, možete ga uplašiti tako što ćete ga upozoriti preko kamere!


Prednosti korišćenja WiFi kamera

Korišćenje WiFi kamera ima mnogo prednosti, pa ćemo razmotriti samo najvažnije. Hajde da to izbliza vidimo.

 
Nadgledanje 24/7 sa bilo kog mesta u svetu

Jedna od najboljih stvari u vezi sa WiFi kamerama je to što možete da ih nadgledate sa bilo kog mesta na svetu sve dok imate internet vezu. To znači da možete da pazite na svoj dom čak i kada ste na odmoru, a ako se nešto desi, bićete odmah obavešteni.

U tom svetlu, uvek ćete imati sve pod kontrolom u svom domu. Dakle, bilo da ste samo u šetnji ili na poslovnom putu, možete se opustiti znajući da je vaš dom bezbedan.

 

Detekcija pokreta sa upozorenjima

WiFi kamere dolaze sa senzorima za detekciju pokreta koji će vam poslati upozorenje na vašem telefonu kad god otkriju kretanje. Ovo je odlična funkcija ako tražite dodatnu sigurnost, jer će vam omogućiti da odmah znate da li neko pokušava da provali u vaš dom.

A pošto većina WiFi kamera takođe ima dvosmerni zvuk, možete čak i razgovarati sa osobom ako je uhvatite na delu! Ovo može biti odličan način da uplašite potencijalne provalnike.


Pogodna kontrola sa mobilnog telefona

Možda je najbolja stvar kod WiFi kamera to što se njima može kontrolisati sa vašeg mobilnog telefona. To znači da u bilo kom trenutku možete da proverite bezbednost svog doma, a možete i da promenite podešavanja kamere ako je potrebno.

Ovo je jedinstvena karakteristika koja se ne nalazi na mnogim drugim tipovima kamera i odličan je način da imate potpunu kontrolu nad svojim kućnim sigurnosnim sistemom.


Lako se instaliraju i podešavaju

WiFi kamere su neke od najjednostavnijih kamera za instaliranje i podešavanje. Većina njih dolazi sa jednostavnom besplatnom aplikacijom koju možete da koristite da ih kontrolišete, a većina ima i ugrađeni vodič koji će vam pomoći da počnete.

Povrh toga, obično su oblikovane tako da vam omogućavaju da ih postavite gde god želite. Možete ih montirati na zid ili jednostavno postaviti na policu, na vama je.


Idealne za one koji nemaju iskustva u ovoj oblasti

WiFi kamere su savršene za one koji nemaju iskustva u ovoj oblasti. Veoma su lake za upotrebu i dolaze sa mnogo funkcija koje ih čine savršenim za bezbednost kuće.

Pored toga, WiFi kamere su često jeftinije od drugih vrsta sigurnosnih kamera, tako da su odlična opcija za one koji traže pristupačan način da svoj dom zaštite.


Skladištenje u ’’oblaku’’ – lak pristup snimcima

Još jedna velika prednost WiFi kamera je to što često omogućavaju skladištenje u oblaku (cloud storage).

To znači da sve snimke sa svoje kamere možete da sačuvate u oblaku i da im možete pristupiti sa bilo kog uređaja, bilo gde u svetu.

Ovo je odlična funkcija ako želite da vodite evidenciju o tome šta se dešava u vašem domu, a takođe je i odličan način da imate pristup snimku ako vam ikada zatreba.


Loše strane WiFi kamera

Kao i sa bilo kojom drugom tehnologijom, korišćenje WiFi kamera ima neke nedostatke. Jedan od najvećih je da se mogu hakovati. Ako neko uspe da hakuje vašu kameru, imaće pristup svim snimcima koje je snimila.

Osim toga, glavni nedostaci WiFi kamera su:


Trajanje baterije

Većina WiFi kamera dolazi sa baterijama, a vek trajanja baterije nije uvek odličan. To znači da ćete možda morati često da ih punite, a ako se baterija fotoaparata isprazni usred noći, nećete moći da vidite šta se dešava u vašem domu.

Međutim, postoje neke WiFi kamere koje imaju žičane izvore energije. To znači da ćete morati da ih priključite na električni kabl. Ovo bi moglo rešiti problem izvora energije, ali nekim ljudima može predstavljati teškoću u nalaženju izvora struje.