Postavljanje LED traka može biti malo zbunjujuće, ali uz ovaj vodič moći ćete to da uradite za kratko vreme!
Da biste maksimalno iskoristili svoje LED trake, važno je razumeti kako one funkcionišu i kako ih pravilno postaviti.

U ovom članku ćemo proći kroz sve što treba da znate kako biste napravili zadivljujući displej osvetljenja za vaš dom ili posao.

Šta treba da znate pre nego počnete sa montiranjem

Prva stvar koju treba da uradite je da shvatite gde želite da instalirate LED traku. Kada se odlučite za lokaciju, moraćete da izmerite površinu i odredite koliko traka će vam trebati.

Važno je napomenuti da nisu sve LED trake jednake - neke su šire od drugih. Prilikom merenja, vodite računa o tome.

Zato hajde da pogledamo koje su to stvari koje su od značaja prilikom instalacije ove rasvete.

1) Nađite dobro mesto za LED traku

Kada tražite mesto za postavljanje LED traka, važno je uzeti u obzir gde se lako može pristupiti adapteru za napajanje i kontroleru.

Takođe je važno da se uverite da su trake na mestu gde će biti vidljive i gde će svi moći da uživaju.

Neka dobra mesta za postavljanje LED traka uključuju:

• Iznad kamina

• Na plafonu ili zidovima

• Oko bazena ili fontane

• U bašti ili pejzažu

• Uz stepenice ili hodnik

Takođe, ne zaboravite da LED trake mogu da se koriste za više od samo osvetljavanja sobe - one se takođe mogu koristiti za naglašavanje određenih karakteristika ili dodavanje malo zabave i ljupkosti vašem dekoru.

Budite kreativni i zabavite se uz to!

2) Uvek kupite metar više

Kada kupujete LED trake, uvek je dobra ideja kupiti više nego što mislite da će vam trebati. Na ovaj način, ako nešto pođe po zlu ili kasnije želite da dodate na svoj ekran, imaćete dodatne trake pri ruci.

Pored toga, mnoge LED trake dolaze sa konektorom koji vam omogućava da povežete više traka zajedno.

Povrh toga, neke LED trake dolaze sa ugrađenim kontrolerom, dok je za druge potreban spoljni kontroler. Ako planirate da koristite više traka, važno je da se uverite da su sve kompatibilne sa istim kontrolerom.

U suprotnom, nećete moći da upravljate njima svima istovremeno.

3) Nema potrebe da zovete električara

Jedna od sjajnih stvari u vezi sa LED trakama je to što se veoma lako postavljaju i ne zahtevaju pomoć električara. U većini slučajeva, sve što će vam trebati je šrafciger i neka dvostrana traka ili lepak otporan na vremenske uslove.

LED trake su takođe veoma raznovrsne i mogu se koristiti na različite načine. Bez obzira da li želite da svom domu dodate malo osvetljenja ili napravite zadivljujući displej za svoj posao, LED trake su odlična opcija.

Kako pravilno montirati LED traku – Korak po korak

Postavljanje LED traka je relativno jednostavan proces koji svako može da uradi sa malo vremena i truda. Evo vodiča korak po korak o tome kako da ih instalirate:

Pripermite se za posao

Pre nego što počnete, važno je prikupiti sve potrebne alate i materijale. Trebaćeš:

• LED trake

• Metar

• Dvostrana traka ili lepak otporan na vodu (u zavisnosti od toga gde će trake biti postavljene)

• Šrafciger (ako koristite zavrtnje za pričvršćivanje traka)

Ovo je u osnovi sve što vam je potrebno da biste instalirali LED trake. Dakle, kada nabavite sve ove stavke, možete započeti instalaciju.

Obeležite mesto gde postavljate LED traku

Kada ste pripremili sve svoje materijale, sledeći korak je da označite mesto gde želite da instalirate LED trake. Ovo se može uraditi korišćenjem merne trake da biste pronašli željenu dužinu, a zatim je označili nekom slikarskom trakom ili trakom za maskiranje.

Takođe, razmotrite gde će adapter za napajanje i kontroler biti lako dostupni. Ne želite da se penjete uz merdevine svaki put kada želite da uključite svoj LED traku!

Skinite foliju sa LED trake

Nakon što ste označili željenu lokaciju, sledeći korak je skidanje zaštitnog sloja sa LED trake. Ovo će otkriti lepljivu podlogu, koju ćete koristiti za pričvršćivanje trake na površinu.

Uverite se da ovo radite polako jer u početku može biti malo teško da se uhvatite u koštac. Ako imate bilo kakvih problema, odmorite se pa pokušajte ponovo.

Zalepite na obeleženo mesto

Sada kada je ljepljiva podloga izložena, možete nastaviti i instalirati LED trake na mesto koje ste označili. Ako koristite dvostranu traku ili lepak otporan na vremenske uslove, nanesite ga na poleđinu trake pre nego što je pričvrstite na površinu.

Za trajniju instalaciju, možete koristiti i obujmice za pričvršćivanje traka. Samo se pobrinite da koristite obujmice koji odgovaraju materijalu na koji ih pričvršćujete.

Povežite adapter za napajanje i kontroler

Poslednji korak je povezivanje adaptera za napajanje i kontrolera. U zavisnosti od vrste LED traka koje koristite, ovo može biti drugačije. Na primer, neke trake dolaze sa ugrađenim kontrolerom, dok je za druge potreban spoljni kontroler.

Kada se sve poveže, trebalo bi da budete u mogućnosti da upravljate svojim LED trakama!

Ako koristite više traka, važno je da se uverite da su sve kompatibilne sa istim kontrolerom. U suprotnom, nećete moći da upravljate njima svima istovremeno.

Kao što i sami vidite, nije uopšte teško da se instalira LED traka, pogotovo ako znate šta radite. Većini je potreban samo jedan pokušaj da skonta kako se ovo radi i posle toga sve ide od ruke.

Nadamo se da će ovaj vodič da vam pomogne kako precizno da instalirate LED traku bez ikakvih problema.