Tehnologija modernih telefona napreduje munjevitom brzinom. Iz godine u godinu svedočimo sve većem broju modela, sa sve naprednijim funkcijama kao što su asistenti vođeni veštačkom inteligencijom, glasovna pretraga i brojne druge.


Ipak, mobilni telefoni, iako veoma atraktivni i efikasni, imaju jedan veliki nedostatak - kako bi njihove napredne funkcije bile dostupne oni moraju biti povezani na mobilnu mrežu. Ako ste u prirodi, udaljeni od grada, na području na kojem je signal slab, vaš dragoceni uređaj postaće potpuno bespomoćan. Tada će vam najzgodnije komunikacijsko sredstvo biti toki voki!


Toki voki, poznat i kao voki toki ili radio stanica, omogućava bežičnu komunikaciju kratkog dometa na mestima gde mobilni telefoni zakazuju.

Na kom principu toki voki radi?

Toki voki su bežični, ručni radio uređaji koji su dovoljno mali da ih ponesete sa sobom kada vam je potrebno sigurno sredstvo za komunikaciju, u slučaju da mobilni telefon ne prima signal. 


Toki voki radio stanice izgledaju poput bežičnog fiksnog telefona, sa kućištem koje uključuje mikrofon i zvučnik, kao i antenu. Međutim, za razliku od telefona, zvučnik i mikrofon su postavljeni jedan pored drugog, a zvučnik je mnogo glasniji, tako da svako u dometu može efikasno da učestvuje u razgovoru. 


Toki voki su primopredajnici na baterije, što znači da mogu slati i primati radio poruke. Imaju poludupleks kanal, što ukazuje da samo jedan toki voki na kanalu može da emituje signal u isto vreme, iako mnogi radio uređaji mogu da prime isti signal. 


Drugim rečima, za razliku od vašeg telefona, u kojem obe strane mogu da prekinu ili govore istovremeno, toki voki koriste PTT  sistem – morate da pritisnete dugme da biste da biste govorili i morate da pustite to dugme da biste čuli zvuk koji dolazi iz drugih jedinica.


Toki voki uređaji su brzi i laki za korišćenje i potpuno su nezavisni od interneta ili signala mobilne telefonije - rade čak i kada ćelijske mreže zakažu tokom prirodnih katastrofa ili nestanka struje. Dizajnirani su prvenstveno za komunikaciju kratkog dometa, sa ograničenom razdaljinom između sagovornika.

Koji domet ima toki voki?

Domet toki vokija može da varira u zavisnosti od modela, terena i drugih faktora. 


Generalno govoreći, radio stanice imaju domet od 1 do 3 kilometra na otvorenim područjima bez prepreka ili smetnji. Međutim, domet se može značajno smanjiti u oblastima sa preprekama kao što su zgrade ili drveće, ili u oblastima sa visokim nivoom elektromagnetnih smetnji, recimo u blizini dalekovoda ili električne opreme.


Vreme takođe može uticati na domet uređaja. Na primer, jaka kiša ili sneg mogu izazvati degradaciju signala i smanjiti domet. Slično tome, područja sa visokom vlažnošću ili gustom maglom takođe mogu uticati na domet radio stanice.


Na domet voki-tokija takođe može uticati tip antene, trajanje baterije, frekvencija i izlazna snaga uređaja. Uopšteno govoreći, voki toki veće snage će imati veći domet od onog manje snage.

Kako se toki voki koristi?

Da biste koristili toki voki, jednostavno ga uključite i izaberete isti kanal kao osoba ili grupa sa kojom želite da komunicirate. Zatim pritisnite dugme „talk“ da biste preneli svoju poruku i pustite dugme da biste saslušali odgovor druge osobe. Neki toki voki uređaji takođe imaju dodatne funkcije kao što su kodovi za privatnost, proširivači dometa i vremenski kanali.

U kojim prilikama možete koristiti toki voki?

Evo nekoliko uobičajenih načina na koje se voki toki koriste:


  • Aktivnosti na otvorenom: toki vokiji se često koriste za aktivnosti na otvorenom kao što su lov, kampovanje, planinarenje i skijanje, gde prijem mobilnog telefona može biti ograničen ili nepostojeći. Oni omogućavaju grupama da ostanu u kontaktu i saopštavaju važne informacije, kao što su lokacija ili vanredne situacije.

  • Putovanja: Toki voki je izuzetno zgodan tokom putovanja, naročito ako idete u inostranstvo gde se pozivi i internet konekcija domaćih provajdera obračunavaju po visokoj tarifi. Ukoliko putujete u dva automobile konstantno možete biti “na vezi” putem toki vokija i osigurati da na destinaciju stignete zajedno - i bez dodatnih troškova.

  • Društvena događanja: Toki vokije često koriste event menadžeri, pripadnici obezbeđenja i drugi članovi osoblja za komunikaciju tokom događaja kao što su koncerti, festivali i sportski događaji.

  • Poslovne primene: Toki vokiji se široko koriste u mnogim industrijama, kao što su građevinarstvo, proizvodnja i transport, kako bi se olakšala komunikacija između zaposlenih u različitim oblastima radnog mesta ili objekta.

  • Vojne i policijske službe: Toki vokije često koriste vojne službe i službe za hitne slučajeve kao što su policija i vatrogasci za komunikaciju tokom operacija i vanrednih situacija.

  • Nadzor i komunikacija sa najmlađima. Deca često koriste toki voki uređaje da bi komunicirala međusobno ili sa roditeljima tokom igre na otvorenom. Čak i bebi monitori koriste jednosmernu toki voki tehnologiju, verno prenoseći zvuk kako biste u svakom momentu znali da li vaše dete spava ili je budno.

Prednosti toki vokija

Toki voki su robusni uređaji, jednostavni i laki (sa relativno malo delova i funkcija), tako da su sjajni za upotrebu na otvorenom i odlični za decu. Posebno su zgodni na mestima gde je pokrivenost mrežom mobilnog telefona loša ili nedostupna. Koliko su korisni kao sredstvo komunikacije u zahtevnim situacijama, toliko su i zabavni: deca vole da razmenjuju poruke putem ovih uređaja tokom igre.


Izuzetno su zgodni, prosečne težine 350 grama; rade u pristojnom opsegu obično do 3.5km; imaju dug vek trajanja baterije (tipično je 20 sati na 3–4 punjive ili alkalne baterije). Uglavnom imaju više kanala (FRS može da koristi do 22) tako da možete lako da pređete na drugu frekvenciju ako i drugi ljudi koriste toki vokije u blizini. 

Nedostaci toki vokija

Većina modela toki vokija su analogne jedinice, tako da su podložne smetnjama i relativno ih je lako prisluškivati (skuplje digitalne jedinice zaobilaze smetnje, ali generalno samo vojne radio stanice koriste šifrovanje kako bi sprečile prisluškivanje). Toki vokiji nisu dizajnirani za komunikaciju na većim dometima. Još jedan nedostatak FRS frekvencija je taj što se dele sa GMRS (General Mobile Radio Service), formalizovanijom dvosmernom radio uslugom koja koristi predajnike veće snage, tako da je moguće uhvatiti smetnje od tuđih prenosa.

Toki voki - jednostavna tehnologija koja traje

Voki-tokiji su važan komunikacioni alat koji se koristi dugi niz godina, još od davne 1940. Godine, kada su kreirani za potrebe komunikacije u Drugom svetskom ratu. 


Jednostavni su i laki za upotrebu, što ih čini idealnim za razne primene kao što su aktivnosti na otvorenom, radna okruženja i vanredne situacije. Funkcionišu tako što emituju i primaju radio signale na određenoj frekvenciji, što omogućava korisnicima da komuniciraju na kratkim udaljenostima. Oni su isplativa i pouzdana alternativa mobilnim telefonima i mogu se koristiti u situacijama kada mreže mobilnih telefona nisu dostupne ili pouzdane.


Toki vokiji su prešli dug put od svog nastanka i sada su dostupni u različitim modelima sa različitim karakteristikama, dometima i frekvencijama. Neki modeli čak nude šifrovanje i druge bezbednosne funkcije za zaštitu komunikacija od neovlašćenog pristupa. 


Iako postoje neka ograničenja u dometu i funkcionalnosti voki-tokija, oni ostaju popularan komunikacioni alat za širok spektar korisnika.