Nova vrsta letelice bez pilota, malih dimenzijai težine do 10 kilograma naziva se dron i u poslednje vreme sve češće imamo priliku da čitamo o njima i da ih vidimo čak i kod nas. Iako prvobitno razvijani u vojne svrhe i daleko većih dimenzija, dronovi se danas najviše koriste u eksperimentalne, istraživačke i zabavne svrhe i mnogo su manji. Opremljeni su kamerama, pomoću kojih se kreću u prostoru i "vide", prave snimke terena koje preleću i kao što smo na utakmici mogli da vidimo, mogu da ponesu određeni teret.

Dronovi su, uglavnom, jednostavne konstrukcije, nisu previše brzi i ne mogu da lete visoko. Upravljanje se vrši pomoću daljinske "konzole" sa tasterima ili ručicama za kretanje, a moderni dronovi mogu se čak koristiti pomoću mobilnih telefona, preko aplikacije i bežične veze. Autonomija leta je od pola sata do nekoliko sati.

Upotreba dronova tek se otkriva pa, recimo, Facebook planira da ih koristi za bolje pokrivanje internetom u ruralnim područjima, Amazon će ih koristiti za isporuku pošiljki na kućnu adresu, a arhitekte i građevinci ih koriste za snimanje terena iz vazduha. Dronovi se, takođe, mogu koristiti za istraživanje nepristupačnih prirodnih sistema, ali i za mnoge druge stvari, poput sakupljanja informacija, špijunaže, izviđanja, snimanja sa udaljenog mesta ili za nadziranje.

Dronovi još uvek nisu nešto što se prodaje u običnim prodavnicama. Uglavnom se iznajmljuju za potrebe snimanja i fotografisanja iz vazduha ili kupuju preko ovlašćenih distributera, uz prethodnu najavu. Cene dronova su u padu, pa se sad već mogu kupiti za 500 dolara i manje, u zavisnosti od konstrukcije i kvaliteta.