Prošli su dani dugih nametljivih kablova, koji vise preko plafona ili zidova. Mnogi današnji sigurnosni sistemi su bežični, koriste napredne tehnologije za komunikaciju sa nadzornim sistemima ili sa povezanim pametnim uređajem.

Bežične sigurnosne kamere lakše se postavljaju i pružaju vam veću fleksibilnost za montažu.


Ožičene i bežične kućne sigurnosne kamere

Kad su sigurnosne kamere prvi put izašle na tržište, morali su ih povezati s električnim izvorom. Neke kamere i dalje rade na ovaj način. Ove žičane kamere oslanjaju se na video kablove za prenos video signala na uređaj za gledanje, poput računara ili televizije.


Sa bežičnom sigurnosnom kamerom, video signal - a sa nekim i audio signal - prenosi se putem interneta ili druge bežične mreže na prijemnik koji se povezuje na vaš uređaj za gledanje i snimanje. Mnogi ljudi koriste računare ili Cloud kako bi sačuvali video snimke za kasnije gledanje.


 

Prednosti bežične sigurnosne kamere

Kao što je već spomenuto, bežične sigurnosne kamere jednostavnije je instalirati nego ožičene . Ožičene kamere moraju se povezati kablovima tako da ćete morati angažovati stručnjaka za instalaciju. Bežične kamere se oslanjaju na Wi-Fi ili druge mreže. Pratite uputstva i većinu kamera možete postaviti i spojiti za manje od trideset minuta.



Ograničenja bežične sigurnosne kamere

Važno je imati na umu da postoje ograničenja mogućnosti bežične sigurnosne kamere. Bežična kamera mora održavati signal i vezu s vašom lokalnom ili internet mrežom. Ako je vaša veza prekinuta, bežična sigurnosna kamera ne može poslati feed vašem uređaju za gledanje.


Uz to, ako je kamera potpuno bežična, mora je napajati baterija. U ovakvom slučaju morate osigurati zamenu baterije prije nego što se istroši.


Raspon signala zavisi od nekoliko faktora, uključujući građevinske materijale vašeg doma, druge bežične uređaje u blizini i sve zidove ili predmete kroz koje signal mora proći. Standardni prozori i staklo možda neće uticati na jačinu bežičnog signala kamere, ali ocigla i beton hoće. Ako između kamere i prijemnika postoje zidovi od cigle, betonski podovi i velika stabla, snaga signala verovatno će oslabiti.


Bežične sigurnosne kamere odličan su dodatak vašem sigurnosnom sistemu kuće, jer vam nude pristup 24 sata dnevno za vaš dom, bez obzira na to gdje se nalazite u svetu.


Pogledajte koje su najbolje kamere za Vas