Video nadzor je postao nezaobilazan deo savremenog života, pružajući sigurnost i zaštitu ljudima i imovini. U ovom članku, objasnićemo sve što treba da znate o video nadzoru, uključujući kako funkcioniše, koja oprema je potrebna, i šta utiče na cenu. 

Video nadzor je tehnička zaštita koja beleži sve što može biti od velikog značaja sutra, ukoliko se nešto dogodi. Sistem video nadzora sastoji se od kamera, opreme za skladištenje i prikazivanje video materijala, i kablova koji povezuju sve komponente. Postoje razne varijacije sistema, uključujući one koji su u sprezi sa alarmnim sistemom ili poseduju mikrofone za snimanje zvuka.


Kako Izabrati Opremu za Video Nadzor

Kada je u pitanju izbor opreme za video nadzor, bitno je biti dobro informisan i znati koje su tačno potrebe. Biti informisan znači imati makar okviran uvid u tehničke mogućnosti i specifikacije opreme, kao i znati nešto o karakteristikama i nameni. Potrebe je potrebno precizno definisati pre kupovine opreme za video nadzor kako ne bi došlo do preračunavanja i na kraju neočekivanog rezultata.


Primena Video Nadzora

Primena video nadzora je široka, od povećanja sigurnosti i bezbednosti ljudi i imovine, preko kontrole zaposlenih, do otkrivanja kriminalnih aktivnosti. Policija koristi video nadzor za veću bezbednost građana, saobraćajna policija za praćenje saobraćaja i kažnjavanje nesavesnih vozača, dok vlasnici maloprodajnih objekata koriste video nadzor da bi sprečili krađe ili kontrolisali radnike.


Kako Izabrati Kamere za Video Nadzor

Kamere za video nadzor se dele prema raznim kriterijumima, uključujući rezoluciju videa koji kamera može da snimi, da li poseduje noćni režim rada, koji ugao obuhvata, da li je vodootporna ili otporna na udarce, i od kog je materijala sastavljena. Sve su to karakteristike koje treba uzeti u obzir prilikom odabira kamere.


Kako Izabrati DVR ili NVR Uređaj

Kada birate odgovarajući snimač video materijala - DVR ili NVR uređaj, morate voditi računa o nekoliko stvari. Prva je broj ulaza za kamere, odnosno maksimalni broj kamera koje se mogu priključiti na snimač. Sledeća stvar je memorija, odnosno HDD (hard disk) snimača, jer od toga zavisi koliko video materijala može da se snimi i čuva unazad. Takođe, treba obratiti pažnju na maksimalnu brzinu čitanja/pisanja podataka, kao i dodatne mogućnosti kao što su PoE napajanje, alarmni izlazi i izlazi za reprodukovanje snimljenog video materijala.


Važnost Pravilnog Povezivanja Sistema za Video Nadzor

Da bi sistem za video nadzor radio, mora biti pravilno povezan. Kada govorimo o kablovima, tu postoji nekoliko bitnih stvari. Prva je udaljenost kamere od DVR-a ili NVR-a. Kablovi imaju propisano slabljenje pri određenim razdaljinama i tih specifikacija se morate držati inače će doći do lošeg kvaliteta video materijala ili nemogućnosti da se signal prenese do željene destinacije.


Video Nadzor kao Investicija

Na video nadzor ne treba gledati kao na trošak već kao na investiciju. Ulaganje u video nadzor predstavlja ulaganje u sopstvenu bezbednost, veću sigurnost i u nekoj neželjenoj situaciji znate da ćete imati sve zabeleženo i na taj način moći ćete da dokažete određene događaje.

Upravo kao što smo napisali u podnaslovu, u pitanju je ulaganje i to ono isplativo. Video nadzor se u većini slučajeva isplati i to višestruko, upravo iz razloga zbog kog se i ugrađuje.


Na kraju, želimo da naglasimo da je video nadzor ne samo sredstvo zaštite, već i alat koji može unaprediti vaše poslovanje ili život. Bilo da je u pitanju kontrola zaposlenih, sprečavanje krađe ili jednostavno veća sigurnost, video nadzor je investicija koja se isplati.