Da li i vas nervira brzo pregorevanje klasičnih sijalica sa žarnom niti? Obično iznenada prestaju da rade, u momentima kada su vam najpotrebnije, a vi ostajete u mraku, sa novom obavezom u već preplavljenom umu - “kupiti još sijalica”. Tradicionalne sijalice imaju brojne nedostatke - troše značajnu količinu električne energije i zagrevaju se, što ih čini manje energetski efikasnim i izdržljivim, a njihova česta zamena dovodi do većeg otpada i većih troškova održavanja.

Srećom, postoji alternativa - LED rasveta.

Ovaj članak će vas upoznati sa LED osvetljenjem i razlozima zašto je izbor broj jedan za sva ekološki odgovorna i energetski efikasna domaćinstva i poslovne prostore.


Šta je LED rasveta i kako funkcioniše?

LED je skraćenica izvedena od reči light-emiting diode, odnosno diode koja emituje svetlost.

Dioda je električna komponenta sa dve elektrode (anoda i katoda) kroz koje struja teče, ali specifično - samo u jednom smeru (unutra kroz anodu i van kroz katodu). Diode su uglavnom napravljene od poluprovodnih materijala kao što su silicijum ili selen, koji provode električnu energiju pri određenim naponima, nivoima struje ili intenzitetu svetlosti.

LED rasveta proizvodi svetlost do 90% efikasnije od klasičnih sijalica sa žarnom niti. Kako to radi? Električna energija prolazi kroz mikročip, koji osvetljava LED diode, a rezultat je vidljiva svetlost. Da bi se sprečili problemi sa performansama, kao što su pregrevanje usled kojeg sijalica prestaje da radi, toplota koju LED diode proizvode se apsorbuje u “spremnik”.

Kako se LED rasveta razlikuje od sijalica sa žarnom niti?

LED svetla i klasične sijalice razlikuju se na nekoliko načina, uključujući njihovu energetsku efikasnost, životni vek, uticaj na životnu sredinu i kvalitet osvetljenja. Ključne razlike uključuju:

  • Izvor svetlosti: Uobičajene LED boje uključuju žutu, crvenu, zelenu i plavu. Da bi se proizvelo belo svetlo, LED diode različitih boja se kombinuju ili prekrivaju fosfornim materijalom koji pretvara boju svetlosti u poznato „belo“ svetlo.
  • Smer: LED diode su „usmereni“ izvori svetlosti, što znači da emituju svetlost u određenom pravcu, za razliku od klasičnih i fluorescentnih sijalica koje emituju svetlost i toplotu u svim pravcima. To znači da LED diode mogu efikasnije da koriste svetlost i energiju.
  • Toplota: LED diode emituju vrlo malo toplote. Za poređenje, sijalice sa žarnom niti oslobađaju 90% energije kao toplotu, dok je kod fluorescentnih taj procenat nešto manji i iznosi 80%.
  • Životni vek: LED osvetljenje obično traje mnogo duže od drugih tipova osvetljenja. Kvalitetna LED sijalica može trajati 3 do 5 puta duže od fluorescentne i do 30 puta duže od sijalice sa žarnom niti.
  • Uticaj na životnu sredinu: LED rasveta se generalno smatra ekološki prihvatljivijom od tradicionalnih sijalica. Ne sadrže opasne materijale poput žive i troše manje energije, što smanjuje emisije gasova staklene bašte.
  • Cena: LED svetla su obično skuplja za kupovinu unapred od tradicionalnih sijalica, ali njihov duži životni vek i energetska efikasnost mogu dovesti do uštede tokom vremena.

Sve u svemu, LED svetla su održiviji i energetski efikasniji izbor, ali odluka na kraju zavisi od ličnih preferencija i potreba za osvetljenjem.


Koji je životni vek LED rasvete?

Jedno od često postavljanih pitanja je koliko traju LED sijalice.

LED osvetljenje traje znatno duže od tradicionalnog osvetljenja. Generalno govoreći, LED sijalice mogu da traju do 25.000 sati ili više, u zavisnosti od specifičnog proizvoda i uslova korišćenja. To je zato što LED svetla koriste tehnologiju koja je manje podložna kvaru od klasičnih i fluorescentnih sijalica.

Poređenja radi, sijalice sa žarnom niti obično rade od 1.000 do 2.000 sati, dok fluorescentne sijalice mogu da rade od 10.000 do 15.000 sati. To znači da LED svetla mogu da traju više od 10 puta duže od tradicionalnih sijalica i bar 3 puta duže od fluorescentnih sijalica, što njihovu kupovinu čini isplativom investicijom.


Prednosti LED osvetljenja

Korišćenjem LED osvetljenja iskusićete brojne prednosti ove moderne tehnologije, a evo nekih od najistaknutijih:

1. Dug životni vek

LED sijalice su dugotrajne. U proseku životni vek im je 25.000 sati, a u zavisnosti od toga kako ih koristite, mogu trajati i znatno duže. Tradicionalni izvori osvetljenja imaju kraći vek trajanja ako ih često uključujete i isključujete, ali to ne utiče na smanjenje životnog veka ili efikasnosti LED svetla. Ušteda sa LED rasvetom se ne odnosi samo na troškove kupovine novih sijalica, već će se povoljno odraziti i na vaše mesečne račune za struju.

2. Energetska efikasnost

Još jedna od vodećih prednosti LED rasvete je njihov energetski efikasan rad. Ako biste svu rasvetu u vašem domu zamenili LED diodama, mogli biste da vidite čak 60% do 70% poboljšanja vaše ukupne uštede energije. U nekim slučajevima, poboljšanje bi moglo biti čak 90%, u zavisnosti od toga koju vrstu svetla zamenjujete i kakvu LED svetla koristite.

3. Trenutno osvetljenje

Ako tražite svetlo koje treba brzo da se upali, izaberite LED tehnologiju. LED svetla se mogu odmah uključiti i isključiti. Ako, na primer, koristite metal-halogenu svetla, morate biti spremni za period zagrevanja. Zamislite kako fluorescentno svetlo treperi kada ga uključite i često treba 2 ili 3 sekunde pre nego što se potpuno upali. LED svetlo počinje da radi odmah.

4. Dostupnost raznih modela dizajna

LED svetla dolaze u širokom spektru veličina, oblika i boja, što ih čini pogodnim za razne primene osvetljenja, uključujući stambeno, poslovno i spoljno osvetljenje. Mogu se naći u različitim oblicima, kao što su LED trake, LED paneli, LED cevi i LED sijalice. Pored toga, neka LED svetla dolaze sa pametnim funkcijama, kao što su mogućnosti promene boje ili mogućnost daljinske kontrole. Širok spektar dizajna i tipova LED svetala čini ih raznovrsnom opcijom osvetljenja koja može da zadovolji niz potreba.

5. Zaštita životne sredine

Ekološke prednosti LED rasvete ogledaju se u smanjenju potrošnje energije, ali i u njihovom proizvodnom procesu. Mnogi tradicionalni izvori osvetljenja, kao što su fluorescentna savetla i svetla sa živinom parom, koriste živu kao deo svoje konstrukcije. Zbog toga, kada dođu do kraja svog životnog veka, zahtevaju poseban način odlaganja, jer u suprotnom mogu zagaditi životnu sredinu. Sa LED svetlima o ovim problemima ne morate da brinete.

LED rasveta je moćno i održivo rešenje koje nudi brojne prednosti za korisnike i životnu sredinu. Niska potrošnja energije, produženi životni vek i prilagodljive opcije boja čine LED osvetljenje raznovrsnim i isplativim rešenjem za sve namene. Ova svetla su takođe ekološki prihvatljiva, jer emituju manje gasova i toksičnih hemikalija od tradicionalnih izvora osvetljenja. Imajući na umu sve ove prednosti, jasno je da su LED svetla pametna investicija za svakoga ko traži dugotrajno, ekonomično i ekološki prihvatljivo osvetljenje. Pravo je vreme da svi pređemo na LED svetla i doprinesemo održivijoj budućnosti.