Da li se ponekad zapitate koliko sijalica u kući i oko nje zamenite na dnevnom nivou?


Ili kolika je jačina svetlosti koju daju naspram energije koju troše?


Ili koliko otrovnih materija sadrže?


Ukoliko vas ova pitanja povremeno spopadnu, sva je prilika da vam je već na pamet pala ideja o LED rasveti. Evo šta treba znati o njoj.


Traje duže. Prema nekim procenama, jedna LED sijalica trajaće vam koliko i 17 običnih. Dakle, bez 17 odvrtanja i navrtanja (što je posebno bitno kod nepristupačnih mesta) i bez cele jedne kese za smeće pune bačenih sijalica (za ekološki nastrojene).

Troši manje. Broj vati na sijalici često izaziva zabunu kada se porede LED i halogene sijalice. Znajte da on ne označava koliko će svetlosti sijalica proizvesti, već količinu električne energije koju troši. Jačina svetlosti se izražava lumenima (LM). Evo primera potrošnje električne energije. Po jačini svetlosti, klasičnoj sijalici od 100 vati odgovara jedna LED od 12 vati. Dalje, ta jedna LED ima radni vek od 25 000 sati. Za to vreme će potrošiti 300 kW. Sa druge strane, halogena sijalica za isti period troši 2 500 kW. Naravno, neće JEDNA halogena trošiti svu tu struju već 17 njih, s obzirom da im je radni vek mnogo kraći. Zato na tu sumu dodajte i novac potrošen na kupovinu sijalica. Iako značajna, ova cifra se odnosi na samo jednu sijalicu i mnogo je veća ako u računicu uključite sve prostorije u kući.

Daje veliki izbor boja i jačina svetlosti. Možete birati između različitih formi (paneli, trake, sijalice, reflektori…) i boja (crvena, zelena, plava…). Birajte i temperaturu boje – od 2700 do 6500 Kelvina. Znajte da su od 2700 do 3500 takozvane tople boje, slične onoj žućkastoj svetlosti koju daju halogene sijalice. Smatra se da su one dobre za kućnu atmosferu. Između 3500 i 5500 su neutralne. One ne spadaju ni u tople ni u hladne nijanse i pogodne su za poslovne i radne prostore. Iznad 5500 K su hladne nijanse,najsličnije prirodnoj dnevnoj svetlosti. Takve su najbolje za čitanje i osvetljavanje izloga.

Nije otrovna. Ako ste nekada razmišljali o tome da halogene sijalice zamenite štedljivim, setite se da sadrže živu i da postoji poseban način uklanjanja ostataka ukoliko se slome. Birajte zdravije od toga. Ovo naročito važi ako imate decu u kući.

Prilagodljiva je. Ako hoćete da pređete na LED rasvetu, nema potrebe da menjate bilo šta drugo u kući – samo nabavite sijalice. Ne treba vam dodatan posao i oko toga, zar ne?

 Ukoliko ste upravo pomislili: „Sve je to super i tačno, ali i dalje ne menja činjenicu da su LED sijalice prilično skupe“, i za to postoji rešenje

To znači da LED tehnologiju nećete papreno platiti, a ipak ćete dobiti kvalitetne i dugotrajne proizvode. Kao što kaže narod – i vuk sit i ovce na broju.


Preuzeto sa: Tehnomagazin