Još uvek niste sigurni? Ako još uvek niste sigurni da su LED svetla najbolji izbor za Vaš dom, uporedimo koje sijalice proizvode najviše i najmanje količine toplote.


             Vrsta sijalice                       Postotak korištene energije toplote

Sijalice sa užarenim vlaknom                             85%

Fluorescentne sijalice                                             40%

Fluorescentne cevi                                                     20%

Halogene sijalice                                                     80%

      LED                                                                          20 - 50%


ledsijalica

Kao što vidite, LED diode možda ne proizvode najmanju količine topline. To zavisi o vrsti LED sijalice i njenoj energetskoj oceni. U svakom slučaju, oni su daleko efikasniji u odnosu na halogene.


Iako fluorescentno može proizvesti manje toplote , mnogima se ne sviđaju efekti ove vrste rasvete.

Fluorescentna rasveta obično je vrlo hladna, a mnogi ne vole efekt treperenja koji ljudi imaju tendenciju da povezuju s fluorescentnim i mogu podstaknuti glavobolju kod osoba sklonih migrenama.


Nadalje, halogen proizvodi svetlost od 360º, što znači da svetlost takođe usmerava prema stropu, trošeći energiju.


Tipičan životni vek sijalice

Kao što smo se dotakli gore, kao i svi elektronski predmeti, toplina može prouzrokovati habanje. U stvari, sijalice sa užarenim vlaknima sadrže nit koja se zagreva pri proizvodnji svetlosti. Nažalost, grejanje i hlađenje mogu prouzrokovati znatna habanja, što ugrožava životni vek sijalice.


To je još jedan način na koji možemo proceniti koliko topline nastaje kod različitih vrste žsijalica.


Kao što možete videti u donjoj tablici, tipični životni vek sijalica sa užarenim vlaknima je daleko niži u poređenju sa LED-sijalicama. Jedan od glavnih razloga zašto LED duže traju je taj što su izloženi daleko nižim temperaturama.

Tip sijalice                  Tipičan životni vek

Sa užarenim vlaknima                     1.200 sati

Fluorescentno                             8.000 sati

LED                                                   25.000 sati


Kao što sam gore istaknuo, LED sijalice imaju najduži vek trajanja među svim vrstama sijalica.


Česta toplina sijalica sa užarenim vlaknima kompromitira životni vek. Suprotno tome, ista LED sijalica može nastaviti sa radom, jer proizvodi daleko manje topline.


Dakle, ako LED sijalica proizvodi manje topline, možda razmišljate da proizvodi manje svetla. To često unosi zbrku, posebno kada kupujete sijalice različite snage.


Svi smo prošli to, stajali smo u trgovini sa različitim sijalicama u rukama i pitali se koja je ona prava za NAS. Možda se pitate kako LED manje snage može proizvesti istu svetlost kao sijalica sa užarenim vlaknom.


To se može objasniti različitim načinima rada sijalica. Kao što smo spomenuli, sijalice sa užarenim vlaknima imaju nit koja se zagreva pri proizvodnji svetlosti, a za to je potrebno više energije.


LED diode sadrže diode za stvaranje svetlosti, tako da možete odabrati LED sa manjom snagom i uživati ​​u istoj svetlini.


I ako Vam ovo možda deluje zbunjujuće, postoji jednostavno upoređivanje koja će Vam pokazati kako možete zameniti svoje sijalice sa užarenim vlaknima kako biste postigli efikasnije i manje toplotne efekte.


Svetlina (lumeni)      Sijalica (vati) Fluorescentno (vati) LED (vati)

 500                               40w                                12w                       6-7w

750-850                         60w                                18w                     8-10w

1000-1400                 75w                                22w                   12-13w

1500-1700                100w                        30w                   15-20w

2700                        150w                        50w                   25-28w


Dakle, ako trenutno koristite tradicionalnu sijalicu od 60 W, treba će Vam LED sijalica od 8 do 10 vata za isporuku iste količine svetlosti, a istovremeno smanjuje toplotnu snagu Vaše rasvete.


Pre nego što uporedite LED i klasične sijalice, morate imati osnovno razumevanje ove dve vrste rasvete. Kako sam se napomenuo, LED svetla imaju različite komponente u poređenju s tradicionalnim sijalicama.


Za razliku od LED dioda koje sadrže diode koje pretvaraju struju u svetlost, klasične sijalice proizvode svetlost zagrevanjem žičane niti. Metalna žica koju možete videti unutar staklene sijalice okružena je vakuumom ili inertnim plinom.


Glavna prednost svetiljki sa užarenim vlaknima je to što je jeftinija za proizvodnju, a samim tim i povoljnija za kupovinu. Ove su sijalice lako dostupne u različitim naponima, prilagođavajući se različitim izlazima i strujama.


Nažalost, rasveta sa užarenim vlaknima ima najgoru energetsku efikasnost. Otprilike 90% potrošene energije pretvara se u proizvodnju toplote, što naravno uključuje i drugi rizik od potencijalnog izazivanja požara.


Da, to je istina!


Manje od 10% energije koju tradicionalne sijalice koriste za proizvodnju svetlosti. Dakle, ako želite osvetleti sobu, možete zamisliti koliko će se toplote stvoriti sa klasičnom sijalicom.


Još jedna od mana tradicionalne sijalice je trajanje od samo oko 1200 radnih sati.


Dakle, treba će Vam čak 100 sijalica da izjednačite životni vek samo jedne LED sijalice. Jasno je da neznatno viši trošak kod kupovine LED svetla ali poseduje impresivan vek trajanja.


Jednostavna istina je da LED-ovi ne samo da proizvode manje toplote, već imaju i duži vek trajanja i veću efikasnost u poređenju sa uobičajenim sijalicama.