Jeftini načini da osigurate svoj dom


Sa sve više i više sofisticiranih sistema za kućnu bezbednost koji se oslanjaju na korišćenje pametnih telefona, čini se kao da je „ja nemam pametni telefon“ ostavljen u zaborav. Međutim, postoji mnogo načina na koje možete opremiti svoj dom bezbedno bez oslanjanja na Wi-Fi ili nadgledani sigurnosni sistem.

 

Ideja je da se provalnici jako dobro snađu pre nego što pokušaju ući u Vaš posed. Neka uvek izgleda okupirano. Verovatno ste već čuli za uobičajene trikove: Kada izađete iz grada, zadržite svoje novine i dostavu pošte; neka neko pokosi travu; neka neko parkira svoj auto na Vašem parking mestu, itd.

 

Ali, hajde da usavršimo ove taktike tako da ne izgledaju tako iscenirano. Ali stvarno, nabavite kućni sigurnosni sistem.


1. Čuli ste o ostavljanju velike pseće posude ispred ulaznih vrata. Ali hajde,  pravi vlasnik pasa to radi? I dalje je to dobra stvar.


2. Neka izgleda kao da se koristi. Ostavite nekoliko zalogaja hrane u posudi.


3. Stavite ga na otirač, koji dodaje autentičnost.


4. Ne stavljajte  ime psa kao "kralj", "vojvoda" ili "medved" na posudu kako bi zločinac pomislio da imate ogromnog psa. Koliko pravih vlasnika pasa označava posudu ?


5. Čuli ste za stavljanje muških čizama pored vrata, zar ne? Kao i provalnici. Učinite ovaj izgled manje izvedenim tako što ćete staviti papuče na zadnji trem ; ovo je za njih       verovatnije mesto, stvarno; ko ostavlja čizme ili japanke ispred ulaznih vrata? Pa, možda neki muškarci to rade, ali izgleda manje upriličeno ako su na zadnjem ulazu, i       verujte mi, prilike su prilično dobre da provalnik koji je gledao vaš dom namerava obavi malu posetu pre nego što napravi svoj krajnji potez. I ne stavljajte veličinu 13;       to izgleda postepeno. Neka bude 10.


6. Investirajte u vrhunski sistem.


7. Koristite automatske merače vremena.


8. Postavite lažnu nadzornu kameru iznad ulaznih vrata i pozadi.


9. Obesite prenosni alarm na unutrašnju kvaku prednjih vrata; alarm će se oglasiti ako se dugme okrene (alarm na baterije može se isključiti prekidačem).


10. Ako imate horizontalno klizne prozore, postavite druge blokirajuće uređaje  kako biste sprečili njihovo otvaranje.


11. Nabavite nalepnicu koja ima siluetu velikog psa koji kaže: “Mogu stići do kapije za tri sekunde; Možete li? ”i postavite ga u glavnu zonu. 


12. Postavite kućne sigurnosne nalepnice i znakove na svoju imovinu; možete ih nabaviti bez kupovine stvarnog sistema.


13. Zasadite trnovito grmlje oko prozora.


14. Investirajte u senzore za detekciju pokreta koji se okreću svetlima i alarmima.


15. Uvek držite vrata zaključana! Čak i kada ste kod kuće! Nema provalnika koji nikada ne radi tokom dana.


16. Držite sve prozore zatvorene! Da, seksualni prestupnici i lopovi se provlače kroz prozore.


17. Naučite samoodbranu i stavite papar sprej strateški lociran u kući.