Broj stanovnika, naročito u prestonici i većim gradovima Republike Srbije, je u svakodnevnom porastu, a sa njim raste i broj automobila. Sudeći po izveštaju Republičkog zavoda za statistiku, samo u Beogradu u saobraćaju učestvuje blizu 700.000 motornih vozila, što predstavlja veliko opterećenje na saobraćajnu infrastrukturu, ali i povećava rizik od saobraćajnih nezgoda.


Kako bi se nivo bezbednosti u saobraćaju popravio nephodna su rešenja koja utiču na svest vozača o oprezu tokom vožnje, a istovremeno smanjuju rad ljudskog faktora. 


Kako to postići? Ogovor kriju inteligentne Hikvision kamere za saobraćaj.


Hikvision dodaje novi nivo vidljivosti i inteligencije saobraćajnim sistemima sa integrisanim rešenjima, pomažući nadležnim organima da u potpunosti razumeju svaku saobraćajnu situaciju i sprovedu optimalno planiranje i upravljanje. 


Ključni ciljevi su da se svi učesnici u saobraćaju bezbedno i odgovorno kreću na putevima, ali i da se optimizuje korišćenje raspoloživih transportnih resursa i pouzdano reaguje na dešavanja u saobraćaju u što kraćem vremenskom roku.


U nastavku ćete saznati na koji način inteligentne Hikvision kamere za saobraćaj doprinose bezbednosti i optimizaciji saobraćajnih tokova.

Karakteristike inteligentnih Hikvision saobraćajnih kamera

Inteligentne Hikvision kamere za saobraćaj poseduju sledeće napredne funkcije kojima unapređuju bezbednost saobraćaja:


 • Napredna obrada slike: Hikvision kamere koriste napredne tehnologije za obradu slike kako bi pružile jasne i detaljne slike, čak i u uslovima nedovoljnog osvetljenja.

 • Snimanje u realnom vremenu: Uz mogućnosti praćenja u realnom vremenu, Hikvision kamere pružaju ažurne informacije o stanju na putevima i tokovima saobraćaja.

 • Pametna analitika: Hikvision kamere koriste pametnu analitiku za detekciju i klasifikaciju vozila, pešaka i drugih objekata, pomažući da se poboljša upravljanje saobraćajem i bezbednost.

 • Mrežna integracija: Hikvision kamere su dizajnirane da se integrišu sa postojećom mrežnom infrastrukturom, što olakšava postavljanje i upravljanje sistemima za video nadzor saobraćaja velikih razmera.

 • Pouzdane performanse: Hikvision kamere su dizajnirane za dugotrajnu upotrebu i napravljene su da izdrže teške vremenske uslove i druge faktore okoline.

 • Napredne karakteristike: Neke kamere nude dodatne funkcije kao što su prepoznavanje registarskih tablica, detekcija brzine i primena crvenog svetla, što ih čini sveobuhvatnim rešenjem za monitoring i upravljanje saobraćajem.

Kako inteligentne Hikvision kamere za saobraćaj unapređuju bezbednost na putevima?

Hikvision nudi sveobuhvatna rešenja za upravljanje saobraćajem koja pokrivaju kršenje saobraćajnih propisa, prekoračenja brzine i nepropisno parkiranje. Ove funkcije obuhvataju otkrivanje prekršaja, pronalaženje podataka o vozilu i verifikaciju prekršaja kako bi se isti sankcionisao i smanjio odnos saobraćajnih nezgoda.

Regulisanje prakse vožnje i smanjenje saobraćajnih prekršaja

Inteligentne Hikvision kamere za saobraćaj omogućavaju otkrivanje raznih prekršaja, kao što su: prolazak kroz crveno svetlo, vožnja pogrešnim pravcem, nepropisna promena trake i nepraćenje obaveznog smera kretanja. 


Sistem inteligentnih kamera omogućava prikupljanje dokaza o prekršajima visoke definicije kako bi se minimizirali sporovi između građana i nadležnih saobraćajnih organa.

Upravljanje brzinom

Hikvision nudi sveobuhvatno rešenje za upravljanje brzinom sa različitim aplikacijama, uključujući merenje brzine na kontrolnoj tački, merenje brzine na segmentu puta, prenosno merenje brzine i verifikaciju kršenja kako bi se smanjili prekršaji prekoračenja brzine i odnos saobraćajnih nezgoda.


Bez obzira na ograničenje brzine, sistem upravljanja brzinom se može pohvaliti velikom preciznošću i malim odstupanjem detekcije. Prikuplja podatke o vozilu i na velikim udaljenostima, bez obzira na vremenske uslove. 


Merenjem brzine u realnom vremenu efikasno reguliše ponašanje na putevima, kako bi se poboljšala bezbednost u različitim okruženjima na putu.

Upravljanje nedozvoljenim parkiranjem

Sistem koji otkriva nedozvoljeno parkiranje podržava daljinsko otkrivanje i upravljanje prekršajima, otkrivanje više scena i automatsko prebacivanje preko posebno dizajniranih PTZ kamera. Pogodan je za visoko efikasno, delimično automatizovano upravljanje prekršajima u vezi sa parkiranjem na neparking zonama u gradovima.

 

Sistem upravljanja nedozvoljenim parkiranjem pomaže u smanjenju parkiranja u svim zonama gde je parkiranje zabranjeno, kako bi se sprečile gužve i saobraćajne nesreće, i na taj način doprinosi većem nivou bezbednosti na putevima.

Prednosti inteligentnih kamera za saobraćaj

Inteligentne Hikvision kamere za saobraćaj nude brojne prednosti, uključujući sledeće:


 • Optimizacija saobraćajnih tokova: Inteligentne kamere za saobraćaj koje se koriste u tehnološki razvijenim zemljama koriste napredne algoritme i tehnike mašinskog učenja uz čiju pomoć analiziraju obrasce saobraćaja i optimizuju njegov tok, smanjujući gužve i poboljšavajući bezbednost.

 • Povećana bezbednost: Kamere mogu otkriti potencijalne opasnosti i upozoriti nadležne službe, omogućavajući im da brzo i efikasno reaguju na zastoje ili potencijalne nesreće.

 • Povećana efikasnost: Kamere mogu precizno da broje vozila, klasifikuju tipove vozila i mere prosečne brzine, obezbeđujući vredne podatke koji se mogu koristiti za optimizaciju saobraćajnih tokova i poboljšanje efikasnosti.

 • Praćenje u realnom vremenu: Kamere pružaju video zapise i podatke u realnom vremenu, omogućavajući nadležnim službama da brzo reaguju na promenljive uslove u saobraćaju.

 • Daljinski pristup i upravljanje: Inteligentnim saobraćajnim kamerama se može pristupiti i upravljati sa daljine, što nadležnim službama omogućava da prate uslove saobraćaja i vrše podešavanja sa centralizovane lokacije.

 • Integracija sa drugim saobraćajnim sistemima: Kamere se mogu integrisati sa semaforima i inteligentnim transportnim sistemima, kako bi se obezbedilo sveobuhvatno rešenje za upravljanje saobraćajem.

 • Skalabilnost: Kamere se mogu primeniti u malom ili velikom obimu, što ih čini pogodnim rešenjem za gradove, autoputeve i druge vrste putnih mreža.

 • Isplativo rešenje: U poređenju sa tradicionalnim metodama upravljanja saobraćajem, Hikvision inteligentne saobraćajne kamere su isplativije rešenje koje obezbeđuje praćenje u realnom vremenu, analizu podataka i optimizovan tok saobraćaja.

Kako vi možete doprineti bezbednosti na putu?

Pokrivenost kamerama glavnih saobraćajnica i prometnih puteva je faktor koji doprinosi vašoj bezbednosti, ali kako biste maksimizirali sopstvenu, ali i sigurnost ostalih učesnika u saobraćaju, neophodno je da se za volanom ponašate odgovorno i oprezno:


 • Ne dozvolite da vas bilo šta ometa - spustite telefon i fokusirajte se na put.

 • Uvek održavajte dovoljan razmak između vašeg automobila i vozila ispred vas.

 • Poštujte ograničenje brzine.

 • Usporite kada opazite žuto svetlo – nikada nemojte ubrzavati da biste jurili kroz njega.


Inteligentne Hikvision kamere za saobraćaj nisu neprijatelj koji vas primorava da kroz područja pokrivena video nadzorom vozite poštujući pravila. Zamislite ih kao preventivnu meru i podsticaj da praktikujete odgovornu vožnju koja će povećati bezbednost svih učesnika u saobraćaju.